• https://www.facebook.com/afyonvho
  • https://www.twitter.com/@Afyonvho

 atabayrak

 

Üyelerimiz için Duyuru

Üyelerimizin klinik adresi, telefon numarası ve soyad bilgilerinde değişiklik olması halinde bilgi@afyonvho.org adresine bildirimde bulunmaları gereklidir.

Oda Başkanımız Muhammed Nevzat Algan, AFYON ŞEHİR WEB TV’de açıklamalarda bulundu

.

Oda Başkanımız Muhammed Nevzat ALGAN, Afyonşehir Web TV’de Yüksel Elçi’nin sunduğu programa katıldı. Algan, Veteriner Hekimlik mesleğinin görev ve sorumluluklarından bahsederek konuşmalarına başladı. Veteriner Hekim meslektaşlarımıza yaptığımız hizmetler ve akabinde sosyal faaliyet çatısı altında halkımız için yaptığımız hizmetlerden bahsetti. Algan, “Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası olarak da, biz meslek kanunumuzdaki görevlerimiz ve yapmamız gereken faaliyetlerin doğrultusunda 3 yıldır çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hem meslektaşlarımızın hak ve menfaatlerini korumak, hem de veteriner hekimliğin memleket menfaatlerine en faydalı şekilde icra edilmesini sağlamak için çalışıyoruz. Burada meslektaşlarımız için yaptıklarımızdan ziyade halkımız içinde sosyal bir faaliyet olarak yaptığımız faaliyetler hakkında da ayrıca bahsetmek istiyorum. Bizler memleketimize hizmet bilinci ile Veteriner Fakültesinde okuyan öğrencilerimize burs vermek, malul olan meslektaşlarımıza aylık maaş şeklinde düzenli ödemeler yapmak, ücretsiz seminer ve kurslar düzenlemek gibi birçok sosyal faaliyetlere de imza atıyoruz. Elimizden geldiğince de bu çalışmalarımızı ivme ile artırmaya ve daha fazla tabana da yaymaya uğraşıyoruz” diye konuştu.
 
Afyonkarahisar’da merkez ilçenin haricinde 17 ilçenin tamamında Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün olması gerektiğini belirten Algan, “Bu birimler şu işi yaparlar; Veteriner hekimler hayvan sağlığı, halk sağlığı, çevre sağlığı gıda güvenliği dedik. Bir belediyenin görevi belediyeler kanunundan tanımlanan ayrıntı olarak izah edilen görevleri okunduğu da sağlıkla ilgili görevleri var. Sağlıkla ilgili görevlerini incelediğimizde bugün bir yerleşim yerinde hayvanlardan insanlara bulaşan bizim (zoonoz) dediğimiz hastalıklar. Bilimsel makaleler bu hastalıklara en çok hayvanlarla uğraşan kedi-köpek besleyen ya da çiftlik hayvanları ile uğraşan insanların yakalandığını bahseder ama bizim tespitlerimiz son zamanlarda Sağlık Bakanlığı verileri de doğrular kendileri evcil hayvan beslemedikleri halde kendileri ve çocukları parazitel hastalıklara yakalanıyorlar. En meşhur olan kist hastalığına yakalanıyorlar. Kedinin-köpeğin dışkısından veya tüyünden bulaşmış ve akciğerinde kist meydana gelmiştir. Eğer bir yerel yönetim sahipsiz hayvanlarını kontrol altına alamazsa bunların gerekli aşılamalarını yapamazsa çocukların oyun parklarındaki kumlarda bu parazitler çoğalır. Kendileri çok titiz oldukları halde bu kumdan hem kendilerine hem ailelerine parazit bulaşır. Bir belediye için bu vazgeçilmezdir. Bazı hizmetler yapıldığında direk gözle görülür, kaldırımları yenilerseniz, yeni asfalt yaparsanız halk bunu hemen görür. Benim bahsettiğim yatırımları yapmanın neticelerini yıllar sonra görürsünüz ancak zararlarını hemen görürsünüz sadece fark etmezsiniz bu zararın nereden geldiğini” ifadelerini kullandı.
 
Algan yaptığı açıklamaların devamında ise şunları söyledi: “Bizim yerel yönetimlerden isteğimiz Belediye Veteriner İşleri Müdürlüklerini fonksiyonel olarak kurup çalıştırabilirlerse, uçucu insektisit sinek ilaçlamalarından, çevre sağlığından, haşerelerden, sahipsiz hayvanlara varıncaya kadar, hayvansal gıdaların üretiminden, satış noktalarına ve denetlenmesine kadar sağlıklı bir şehir, sağlıklı bir kasaba ve sağlıklı bir ilçe oluşması için Veteriner İşleri Müdürlüklerinin kurulması ve fonksiyonel olarak çalıştırılması şart. Bu sadece bizim öngörümüz veya talebimiz değil. Dünyada gelişmiş ülkeler olarak tabir ettiğimiz ülkelerin tamamında bu böyle bir görüş. Neden veteriner hizmetleri önemli çünkü 2020 yılında tüm dünyayı etkileyen covid-19 pandemisi kontrolsüz bir hayvan pazarından çıktı. Veteriner hekim hizmetleri aksadı hayvanlardan insanlara bulaştı ve tüm dünyaya yayıldı, evlerimize hapis olduk. Peki bu hastalığın aşısını Türkiye’de kim yaptı bir veteriner hekim Aykut Özdarendeli yerli turkovac aşısını buldu ve geliştirdi.”


910 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın